Najlacnejší E-shop: Namiesto nákupu elektroniky prenájom

, iDnes Foto:photl;bestcena

Ako znížiť cenu ponúkaného tovaru v tvrdej konkurencii internetových obchodov? Novou službou. Zákazník si namiesto kúpy elektroniky tovar len prenajíma. Tým sa vyhne plateniu DPH a tovar je výrazne lacnejší. Podľa odborníkov na dane však služba nemusí u finančných úradov prejsť.

Fotoaparáty, mobilné telefóny a televízory lacnejšie ako u konkurencie ponúka košický internetový predajca, ktorý len nedávno prišiel na slovenský trh. S označením "predajca" je však potrebné zaobchádzať opatrne. V obchodných podmienok sa uvádza, že zákazník si tovar nekupuje, ale dlhodobo prenajíma.

Prevádzkovateľ služby sľubuje zákazníkom podmienky, ako by si produkt zakúpili. Okrem najnižšej ceny bez skrytých poplatkov je to doručenie tovaru zdarma na ďalší pracovný deň, či mimoriadne rýchly záručný servis a možnosť vrátiť tovar do 15 dní. Na webových stránkach „predajcu“ je tento spôsob prenájmu označený ako revolúcia, pretože namiesto zaplatenia ceny za tovar zložíte kauciu v plnej cene tovaru. Následne ho môžete používať tak dlho ako chcete a kedykoľvek ho vrátiť naspäť. Ale ak sa rozhodnete vrátiť tovar po 15 dňoch, vrátia vám podľa obchodných podmienok len jedno euro.

Treba mať na pamäti, že pri návšteve akéhokoľvek pre mňa neznámeho predajcu, si najskôr prečítam obchodné podmienky, prípadne si zistím referencie na daný obchod. V tomto prípade si totiž návštevník portálu nemusí všimnúť, že keď si vybraný tovar vloží do "nákupného košíka" (ikonka známa z e-shopov), vlastne za  tovar nezaplatí, ale uhradí "kauciu", z ktorej si prevádzkovateľ strháva ročný "nájom".  Ako informoval český portál iDnes, hlavný rozdiel oproti tradičnému predaju spočíva v spôsobe odvodu DPH. Spoločnosť platí DPH len z nájmu, nie však z kaucie samotnej. Vďaka tomu môže ponúknuť nižšie ceny. "Odďaľujeme platenie DPH, pretože platba slúži ako kaucia. DPH sa z kaucie neplatí, pretože je stále vratná," opisuje pre iDnes Andrej Vargečko, riaditeľ portálu bestcena.sk. Podľa Vargečka spoločnosť odvádza DPH z kaucie vo chvíli, keď zákazník nájom ukončí. V obchodných podmienkach je však uvedené, že po uplynutí 15 kalendárnych dní obchodník vracia z kaucie len jedno euro. Je teda otázkou, koľko zákazníkov bude ochotných tovar naozaj posielať späť. Podľa zástupcov portálu Bestcena je ustanovenie o jednom eure iba ochranou proti špekulantom a vo veľkej väčšine prípadov vracajú zákazníkom z kaucie väčší podiel.

Ľudia z organizácií na ochranu spotrebiteľov majú pochybnosti. Miloš Borovička z časopisu dTest si myslí, že prenájom môže mať pre zákazníka teoreticky určité výhody. Napríklad v tom, že prenajímateľ na rozdiel od predajcu zodpovedá za opravy po celú dobu nájomného vzťahu, a nie iba počas dvojročnej záruky. Služba má však podľa neho skôr znaky klasického predaja. "Podľa môjho názoru tu spotrebiteľ uzatvára kúpnu zmluvu bez ohľadu na to, ako je obchod nazývaný," myslí si Borovička.

K problematike sa vyjadril aj odborník na dane. "Podľa môjho názoru z hľadiska DPH nenastáva žiadny rozdiel oproti bežnému predaju tovaru. Dochádza totiž k dodaniu tovaru, ktorý je v režime DPH s povinnosťou daň odviesť. Dodaním tovaru sa totiž rozumie prevod práva nakladať s tovarom ako vlastník, nemusím byť teda právnym vlastníkom, môžem byť aj voľným nájomcom," myslí si daňový poradca Miloslav Hnátek a rovnakého názoru je Ján Čapek z poradenskej spoločnosti E&Y.

Portál bestcena.sk v minulosti často pokutovala Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). To však bolo ešte v čase, keď službu prevádzkovala iná spoločnosť. Podľa hovorkyne SOI od prevzatia novým majiteľom žiadne sťažnosti nechodia. "Od 2. februára 2012 sme neprijali žiadny podnet na tento portál," uviedla Danuša Krkošová.

Súvisiace články

Aktuálne správy