Na raste hrubého domáceho produktu USA má hlavný podiel zbrojársky priemysel

Washington 8. septembra (TASR) – Americká ekonomika v druhom štvrťroku dosiahla rast hrubého domáceho produktu (HDP) 3,1 %, ale na prírastku sa 56 % podieľal zbrojársky priemysel. Ak by sa odrátal jeho podiel, potom ostatná časť americkej ekonomiky dosiahla vzostup len 1,35 %. Vyplýva to z oficiálnych údajov americkej vlády.

Osem štvrťrokov pred vypuknutím vojny v Iraku bol podiel amerického zbrojárstva na raste HDP krajiny priemerne 0,28 percentného bodu. Americký ekonóm Barry P. Bosworth z washingtonského Brookings Institute uviedol, že od marca 2001, keď sa hospodárstvo USA dostalo do problémov, krajina stratila tri milióny pracovných miest a podniky v znižovaní zamestnanosti pokračovali aj v polovici tohto roku. Ekonómovia pripomínajú, že ak sa má v Spojených štátoch znovu zvyšovať zamestnanosť, nominálny rast HDP musí dosiahnuť 5 % a viac.

Svetová banka a Medzinárodný menový fond vo svojich prognózach uvádzajú, že rast svetovej ekonomiky bude závisieť od výkonnosti amerického hospodárstva. Šéf MMF Horst Köhler upozornil na riziko, ktoré spočíva vo vysokom deficite americkej obchodnej bilancie a štátneho rozpočtu.

Informoval rakúsky denník Der Standard.

Súvisiace články

Aktuálne správy