Rusko a Ukrajina, zase a znova

Utorkové obchodovanie bolorozdelené na dva dôležité aspekty. Prvým boli významné makrodáta, ktoré bolizverejňované počas dňa; tým druhým bolo znova oživenie konfliktu medzi Ruskoma Ukrajinou.

Utorkové obchodovanie bolo rozdelené na dva dôležité aspekty. Prvým boli významné makrodáta, ktoré boli zverejňované počas dňa; tým druhým bolo znova oživenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V noci sme videli zasadnutie dvoch veľkých centrálnych bánk. Austrálska centrálna banka ponechala sadzby nezmenené na 2.5%, komentár bol pomerne neutrálny a tak AUDUSD stále drží 0.9300. Druhou bankou bola centrálna banka Indie, sadzby zostali taktiež nezmenené na 8.00%. USDINR zatiaľ neprerazilo 200 dňový kĺzavý priemer na 61.00 smerom nahor a tak môžeme byť svedkami konsolidácie v najbližších dňoch.

Nasledovala smršť PMI z Eurozóny, ktoré skončili neutrálne. Poklesli v Taliansku, stagnovali vo Francúzsku a vzrástli v Španielsku. Market to však zobral v medveďom duchu a Euro bolo sellované už od rána. Kráľovský menový pár si odpísal 50 pipsov a končí obchodovanie v okolí 1.3380, pričom sa znova dostal pod hladinu 1.3400. Vyzerá to tak, že medvede ešte neskončili a pokúšajú o vytvorenie nových swingových miním.

Z USA sme sa dočkali výsledkov PMI a ISM. PMI presne na konsenze 60.8, ISM z nevýrobného sektora na 58.7 verzus očakávania 56.5. Amerika tak potvrdila, že dokáže zverejňovať stále dobré dáta. Akciové trhy otvárali trochu zmätene, keď sa nevedeli rozhodnúť, či dobré výsledky vypredať, alebo kupovať dipy. Už to vyzeralo, že straty nebudú veľké, ale v tom agentúry začali flashovať informácie o tom, že Rusko sa (znova) chystá na inváziu do Ukrajiny. To poslalo akcie prudko nadol, Dow Jones si odpisoval až 150 bodov a obchodoval sa na dvojmesačných minimách, SPX s percentnou stratou taktiež na dvojmesačných minimách. Najviac strácal Nasdaq, až 1%, no stále drží 50 dňový priemer a je tu nádej na odraz.

Na komoditách bolo v utorok poriadne rušno. Ropa WTI sa priblížila ku 6 mesačným minimám až na 97.00 USD a končí obchodovanie so stratou 1%. Zlato predviedlo divokú dráhu, najprv vyšlo na 1294 USD, následne spadlo po dátach z USA až na 1283 USD, kde bolo skúpené a po eskalácii na Ukrajine znova vyštartovalo smerom ku 1294 USD, no končí pod týmito maximami.

Ing. Peter Bukov, senior analytik Capital Markets o.c.p., a.s. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy