Čo tam po sankciách? Rusko a USA s raketami veselo obchodujú ďalej!

, Zdroj: spiegel.de, lz Foto: SITA

Od vypuknutia nepokojov na ukrajinskom Kryme sa všade skloňujú sakcie voči Rusku, ktoré paralyzovali viaceré odvetvia hospodárstva. S vesmírnymi technológiami však USA a Rusko kupčia ďalej, ako by sa nič nedialo.

Americká firma United Launch Alliance potvrdila, že minulý týždeň jej ruský dodávateľ dodal nové motory pre raketu Atlas. Hovorkyňa United Launch Alliance upresnila, že do sídla spoločnosti v štáte Alabama dorazili dva motory RD-180, ktoré tvoria prvý stupeň rakety Atlas. Konzorcium spoločností Boeing a Lockheed Martin tak disponuje minimálne 15 ruskými motormi, čo by malo stačiť asi na dva roky. Na jeseň však plánujú doviezť z Ruska ďalšie tri takéto agregáty.

RD-180 sa používajú v raketách Atlas V, na ktorých americká NASA alebo armáda vypúšťa do vesmíru satelity. V tejto oblasti sú Spojené štáty americké extrémne závislé od Ruska. Vývoj vlastných raketových motorov by trval roky a stál by niekoľko miliárd dolárov. Pre najnovšie trenice medzi Ruskom a Západom však americká vláda spoločne s letectvom vážne uvažujú, že projekt na vývoj vlastných motorov predsa len naštartujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy