Na výročnom zasadnutí MMF a Svetovej banky prevládala bezradnosť

Ministri financií a centrálny bankári na výročnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB), ktoré sa uskutočnilo na sklonku minulého týždňa vo Washingtone, prisľúbili, že prijmú "odvážne a ambiciózne" opatrenia na podporu rastu globálnej ekonomiky. Portál Wall Street Journal Deutschland (WSJD) však svoje hodnotenie výsledkov rokovaní stručne vyjadril už v titulku, ktorý znie: Veľká bezradnosť kormidelníkov hospodárstva.

Prísľub ministrov a guvernérov centrálnych bánk označil za mantru, ktorú neustále opakujú od krízy v roku 2008.
Pribúdajúce signály oslabovania tempa rastu svetovej ekonomiky v uplynulých dňoch otriasli finančnými trhmi a zmiatli nositeľov politickej moci. Už roky bojujú s mizerným hospodárskym rastom a teraz sotva majú v rukách nejaký nástroj, ktorý by mohli použiť na podporu konjunktúry.

Klesajúci nemecký vývoz posilňuje obavy, že eurozóna stojí za posledných šesť rokov pred treťou recesiou. MMF odhaduje, že pravdepodobnosť jej vzniku v nasledujúcom roku je 40-%. Riziko deflácie v 18 štátoch eurozóny odhadli jeho experti na 30 %. Riziko je oveľa vyššie než pred pol rokom a rovnako je vyššie než v Spojených štátoch.

Hospodársky rast v Číne po úverovom boome oslabuje, čo zaťažuje ekonomiku celého regiónu. Japonské hospodárstvo znovu upadlo, hoci široko založená politická ofenzíva by mala skoncovať s jeho stagnáciou. A rastové motory ako Brazília a Juhoafrická republika strácajú ťažnú silu.

Oslabovanie impulzov vyvoláva na svetových trhoch šokové vlny. Kurzy akcií po rokoch neustáleho rastu začali klesať. Ceny surovín sú pod tlakom.
Nemecký akciový index Dax prišiel za pár týždňov o 1000 bodov. Najnovšie prudko klesá cena ropy – za štyri mesiace sa prepadla takmer o 20 %. Odzrkadľuje silu zostupného tlaku vo svetovej ekonomike.

Spojené štáty sú výnimkou v tomto celkovo ponurom obraze. Najmä americký trh práce sa vyvíja po rokoch kolísavého vzostupu dobre. Napriek tomu sa hromadia pochybnosti o tom, ako ďaleko sa môže dostať ich hospodárstvo, keď najdôležitejší americkí obchodní partneri bojujú proti slabosti konjunktúry.

Chmúrne vyhliadky oživujú konflikty medzi politikmi, ktorí budú hľadať nástroje vhodné na prekonanie hrozieb. Niektoré štáty, medzi nimi Francúzsko, chcú mať voľnejšie pravidlá pre rozpočtovú politiku (respektíve natlačiť do ekonomiky viac peňazí). Iné, ako je napríklad Nemecko, pokladajú za prioritu štrukturálne reformy, ktoré by mali viesť k otvoreniu ekonomík a trhov práce.
Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble povedal, že vláda v Berlíne urobí v rozpočte presuny, ktoré podporia investície. Ale tento proces bude istý čas trvať. Zdôraznil, že aktuálne problémy by sa mali vyriešiť bez opakovania chýb, ktoré vyvolali krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy