Poverčivoť v piatok trinásteho má vplyv aj na svetovú ekonomiku

Poverčivosť ľudí v piatok trinásteho môže svetovú ekonomiku stáť viac ako 2,2 miliardy eur. Vo svojej aktuálnej analýze to konštatujú analytici J&T Banky. Strach z piatka trinásteho patrí podľa nich k najrozšírenejším fóbiám, ktoré existujú v západnom svete.

Aj keď pre niektorých ľudí môže byť číslo 13 tým šťastným, väčšina populácie je podľa analytikov pri ňom viac ako ostražitá. Ako príklad uviedli viaceré mrakodrapy v USA, ktoré nemajú podlažie číslo 13, alebo ceny leteniek, ktoré sú v tento deň tradične lacnejšie ako po iné piatky.

V roku 2004 Centrum pre stresový manažment a fóbie v Severnej Karolíne odhadlo, že fóbia z dňa piatok trinásteho stojí americkú ekonomiku 800 miliónov až 900 miliónov dolárov (706,2 milióna až 794,5 milióna eur). "V západnom svete tento strach môže postihovať až 70 miliónov ľudí a svetovú ekonomiku tento deň môže stáť vyše 2,2 miliardy eur. Svojím spôsobom jediní, ktorí profitujú z tohto dňa, sú predavači amuletov, ružencov či doplnkov pre šťastie," konštatovali analytici banky.

Správanie ľudí v piatok trinásteho je obozretnejšie aj na finančných trhoch. "Tento deň prináša u investorov odchýlky v objemoch či spôsoboch obchodovania," doplnili bankoví analytici. Pozreli sa na výnos indexu S&P 500 od roku 1928 až po rok 2013. "Počas 148 piatkov trinásteho priemerný výnos z tohto indexu tvorí 0,011 %. V klasický piatok priemerný zisk predstavoval 0,02 %," vyčíslili analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy