Máte správne nastavenú výšku splátky úveru? Nemala by presiahnuť 30 % príjmu domácnosti

, TASR Foto: SITA

Úroky na hypotékach v poslednom čase na Slovensku naďalej klesajú a prekonali svoje historické minimá. Navyše, začala sa jar, ktorá je pravidelne obdobím, v ktorom ožíva realitný trh. Objem poskytnutých hypoték sa v tomto čase zvyšuje a je dôležité uvážiť všetky okolnosti a podmienky, ktoré banky ponúkajú.

Nad vlastným bývaním sa oplatí uvažovať čo najskôr, získa sa tým priestor na lepšie podmienky pri získavaní úveru na bývanie a okrem toho sa záujemca nevystaví zbytočnému tlaku. Ak má tú možnosť, je dobré si najprv niečo našetriť, aby si požičal čo najnižšiu sumu.

Aj keď je výhodné splatiť hypotéku čo najskôr, nemal by kupujúci zabúdať na súbežné vytváranie finančnej rezervy, ktorá mu pokryje iné neočakávané výdavky. Odborníci radia mať bokom sumu zodpovedajúcu šesťnásobku mesačných výdavkov.

Vyššia úroková sadzba nemusí vždy znamenať, že v konečnom dôsledku bude klient platiť viac. Okrem úrokovej sadzby je dobré si porovnať aj ďalšie parametre, a to obdobie splácania, fixáciu splátky, mimoriadnu splátku úveru a poplatky spojené s jeho vybavením. V tejto súvislosti odporúčajú odborníci pozrieť sa najmä na výšku ročnej miery percentuálnych nákladov (RPMN). Vyjadruje celkovú úrokovú mieru úveru, pretože zohľadňuje nielen úrok, ale aj ostatné poplatky súvisiace s úverom. V neposlednom rade je dôležitá výška splátky. Tá by nemala presahovať 30 % príjmu domácnosti.

Banka vyžaduje poistenie založenej nehnuteľnosti. Okrem tohto poistenia sa môže záujemca o hypotéku dobrovoľne rozhodnúť aj pre životné poistenie. Jeho cieľom je nahradiť výpadok príjmu alebo odbremeniť pozostalého od veľkého finančného záväzku v prípade smrti alebo trvalej invalidity živiteľa rodiny. Banky obvykle pri využívaní poistenia úveru zvýhodňujú úrokovú sadzbu hypotéky.

"Trh sa rýchlo mení a s ním aj podmienky úverov. Ak sa potrebujete zbaviť nevýhodného úveru, refinancovanie stojí za uváženie, pretože dnes sa pri refinancovaní hypotéky možno dostať až k úroku 1,84 % p. a. Prenesenie úveru do inej banky je zároveň často jednoduchšie a výhodnejšie, keďže sa berie do úvahy pozitívna história splácania úveru, čo znamená nižšie riziko pre banku a možnosť ponúknuť lepšie podmienky," radí Tomáš Palovský z mBank.

Dobrým pomocníkom pri rozhodovaní je prehľadná hypotekárna kalkulačka, prostredníctvom ktorej si záujemca môže z pohodlia domova vyrátať, aký úver by mu najviac vyhovoval. Na svojich stránkach ju má takmer každá banka ponúkajúca úvery na bývanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy