Veda výskum vo svete: Toto je 15 najinovatívnejších krajín sveta

, WEF;businessinsider Foto: SITA/AP

Každý rok vydáva Svetové ekonomické fórum správu o globálnej konkurencieschopnosti, o stave svetových ekonomík. WEF sa pozerá na údaje v oblastiach, ako je zdravie bánk či konkurencieschopnosť firiem v každej krajine. Výsledkom je obraz ekonomiky takmer každej krajiny na svete.

Jednou z oblastí, ktoré berie WEF do úvahy je kvalita vedeckého výskumu na vysokých školách, výdavky firiem na výskum a vývoj, spolupráca medzi univerzitami a priemyslom, patenty, a počet inžinierov a vedcov v každej krajine. Business Insider vybral 15 krajín s najvyšším hodnotením. Pre porovnanie, Slovensko je v rebríčku na 57. mieste, dosiahlo v rámci inovácií skóre 3,71.

13. miesto Belgicko: 5,0
Belgicku strhli body za inovácie, ale má ich stále dosť, aby sa umiestnilo v top 15. WEF tvrdí, že "nedostatočná schopnosť inovovať" je šiesty najproblematickejší faktor pre podnikanie v Belgicku.

13. miesto Rakúsko: 5,0
Po takmer dvoch desaťročiach trvalého rastu, sa expanzia výdavkov na výskum a vývoj spomalila v dôsledku finančnej krízy.

13. miesto Veľká Británia: 5,0
Británia ťažila s technologického rastu. V Londýne vznikali popredné svetové firmy z oblasti fintech. Podľa WEF je Británia "stále jednou z najviac konkurencieschopných ekonomík na svete", ale varuje, že Brexit "bude mať pravdepodobne negatívny vplyv na konkurencieschopnosť Spojeného kráľovstva. Odnesie si to finančný trh, ako aj veľkosť trhu a potenciálne inovácie."

10. miesto Nórsko: 5,1
Innovation Norway je štátom vlastnená banka a investičná spoločnosť, ktorá vznikla v roku 2004. Zamestnáva vyše 500 ľudí a investovala do všetkého od námornej dopravy po biotechnológie. Až 16 miliárd nórskych korún bolo investovaných do rôznych "inovačných aktivít" naprieč Nórskom v roku 2014, píše sa zatiaľ v poslednej výročnej správe Innovation Norway.

10. miesto Taiwan: 5,1
Taiwan udeľuje 66 858 dolárov v rámci Innovation Award za najväčšiu inováciu,alebo dizajn, ktorý sa dokáže premeniť na  ziskovosť podnikov. Bolo ešte v roku 2014, v snahe naštartovať rast stagnujúceho HDP krajiny. Ostrovný štát je jednotkou v patentovej aktivite v rámci  Global Tech za rok 2014.

10. miesto Dánsko: 5,1
Dánsko je svetovým lídrom v oblasti technológií obnoviteľných zdrojov energie. Neuveriteľných 140 % energetických potrieb krajiny dokáže pokryť veterná energia. V krajine sa vybrali novú inovačnú stratégiu v roku 2012, ktorej cieľom je podporiť inovácie v oblastiach, v ktorých je najväčší dopyt na trhu.

9. miesto Singapur: 5,3
Napriek tomu, že sknčil na krásnej deviatej priečke, inovácie sú pre Singapur slabým miestom. Krajina sa prepracovala na druhé miesto v celkovom rebríčku konkurencieschopnosti WEF a relatívna slabosť v oblasti inovácií je jednou z vecí, ktorá jej bráni posadiť sa na trón. Najväčšie nádeje sa vkladajú do finančných technológií.

7. miesto Japonsko: 5,4
Japonsko zažilo rozkvet inovácií v roku 1990, kedy sa firmy ako Sony a Nintendo postarali o potrebný rast. Ale dnes krajinu trápi starnutie populácie a veľký rozpočtový deficit. WEF píše, že "veľmi kvalitné výskumné inštitúcie a firemné výdavky na výskum a vývoj, spojené  s výbornou dostupnosťou vedcov a inžinierov, prispievajú k celkovému vysoko inovatívnemu prostrediu v krajine.  Napriek tomu japonské inovácie zdá sa nestačia. V roku 2007 skončilo na v prvej päťke, za rok 2015 spadlo na ôsme. Japonsko tak stráca tri pozície.

7. miesto Holandsko: 5,4
Holandské skóre je obzvlášť vysoké vďaka kvalite vedeckých výskumných inštitúcií a úzkych väzieb medzi univerzitami a súkromným sektorom. Úspechy dosiahli aj na poli sociálnych inovácií.

6. miesto Švédsko: 5,54
Švédsko chrlilo v ostatnom desaťročí niekoľko úspešných technologických príbehov, jedným z nich je napríklad riešenie on-line platby spoločnosti Klarna v hodnote 2,25 miliárd dolárov, prenosná čítačka pamäťových kariet v hodnote 8 miliárd dolárov a tak ďalej. Podľa správy WEF je Švédsko veľmi dobre pripravené na štvrtú priemyselnú revolúciu, so silným skóre v rámci technologickej pripravenosti. Avšak slabým miestom je dostupnosť vedcov a inžinierov. Ľudský kapitál a zručnosti sú potrebné na zabezpečenie dlhodobej konkurencieschopnosti a inovačnej kapacity.

4. miesto Nemecko: 5,6
Berlín patrí k popredným technologickým centrám v Európe, je domovom firiem ako SoundCloud ale aj online banky N26. Krajina aj naďalej posúva hranice inovácií, v rebríčku boduje vďaka technologickej pripravenosti, inováciám aj podnikateľskému prostrediu.

4. miesto  Spojené štáty americké: 5,6
Ak sa povie inovácia a Spojené štáty v jednej vete, väčšine ľudí zíde na um Silicon Valley. Ale to nie je všetko. V USA sa inovácie tiahnu naprieč štátmi, dopravnými uzlami v miestach, ako je Massachusetts, kde sídli M.I.T. a Harvard. Táto akademická pôda je možno najúspešnejšia pokiaľ ide o univerzitné nápady a úspešné technologické firmy. Príkladom nech je Facebook a Snapchat.

2. miesto Fínsko: 5,7
Fínsko má "dobrú pozíciu, pokiaľ ide o inovácie," píše WEF vo svojej správe, "kapacita pre inovácie je podporovaná výbornou dostupnosťou vedcov a inžinierov a vysokým stupňom spolupráce medzi vysokými školami a priemyslom." Vláda má organizáciu, Tekes na financovanie inovačných projektov, rovnako aj úspešnú vedu a výskum v rámci firiem aj univerzít.

2. miesto Izrael: 5,7
Krajina je na najlepšej ceste k tomu, aby začala rozdávať špeciálne víza pre podnikateľov. Izrael je lídrom v množstve stratupov z oblasti kybernetickej bezpečnosti, mnohí budúci podnikatelia sú vyškolení na špičkovej svetovej úrovni vďaka izraelskej armáde, kde majú kybernetickú bezpečnosť  ako súčasť vojenskej služby.

1. miesto Švajčiarsko: 5,8
Švajčiarsko má pravdepodobne jeden zo svetovo najúrodnejších inovačných ekosystémov, ktorý kombinuje veľmi priaznivé politické prostredie a infraštruktúru, akademickú kvalitu, bezkonkurenčnú schopnosť prilákať najlepšie talenty a veľké nadnárodné spoločnosti, ktoré patria často k špičke vo svojom sektore, ako aj hustá sieť malých a stredných podnikov naprieč sektormi. To všetko s povesťou kvality a nekonečného úsilia o presadzovanie inovácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy