Milionárom do štyridsiatky: V nemilosrdnom konzumnom svete sú priority niekde inde

, CNBC Foto: thinkstock

Ak sa chcete stať legálne milionárom, potrebujete mať dobre, alebo až nadštandardne platenú prácu. Nedá sa nič robiť.

Poznáte tie príbehy úspechu, keď sa niekomu podarilo postaviť sa na vlastné nohy a vlastnými rukami vybudovať niečo, čo je fabrikou na peniaze. Ale ani zďaleka nie všetci milionári sú podnikatelia, ktorí robia sami na seba. Mnohí sa k peknému majetku dopracovali omnoho bežnejším spôsobom. Nemusíte byť vyhlásení za podnikateľa roka, môžete si zarobiť aj ako zamestnanec.

Do práce chodíme kvôli tomu, aby sme si zarobili. Samozrejme, existujú aj iné dôvody, ako je napríklad bezodplatná pomoc ľuďom, či dobrovoľníctvo v rámci určitej komunity. Ale vo všeobecnosti sú to peniaze, ktoré tvoria jeden zo základných pilierov všetkej práce. Žijeme na ekonomickej planéte, nie na planéte láskavých dobrosrdečných ľudí. Možno to vyznie kruto, ale zaplatiť za tovar, či služby dokážete iba peniazmi, nie jednoduchým objatím. Každá firma, ktorá by akceptovala objatie, ako formu platby, by čoskoro skrachovala a už by viac ľuďom pomáhať nedokázala.

Uvedomte si, že pracujete za peniaze, pretože všetci potrebujeme peniaze, veľa peňazí.

Získanie prvej dobrej práce a tým aj tok príjmov vo vašom živote, je základným stavebným kameňom všetkého budúceho bohatstva, ku ktorému by ste sa raz mohli dopracovať. Bez práce nemáte žiaden príjem a bez príjmov nemôžete platiť za tovary ani služby a rýchlo sa stanete zbytočnou záťažou pre spoločnosť tým, že potrebujete pokryť svoje základné potreby na ktoré si nedokážete zarobiť. Musíte preto k práci pristupovať ako k úžasnej veci, ktorú máte a nikdy ňou nepohŕdajte ani keby bola pod vašu úroveň.

Väčšina ľudí urobí chybu, keď sa vzdá svojho pôvodného toku príjmov, keď sa objaví ďalšia možnosť. Pritom neraz tento druhý tok príjmov sa ukáže ako slabší než bol ten pôvodný. Márne sa však pokúšajú obnoviť ten pôvodný.

Dalo by sa povedať, že vašim cieľom by malo byť to, aby sa vaše príjmové toky stali vašimi zlatými putami. Presne na to sa zameriavajú aj niektoré veľké spoločnosti pri hľadaní talentovaných ľudí. Pokúšajú vás nalákať na budúce príjmy, aby ste si uvedomili, že "jednoducho nemôžem opustiť svoju prácu,“ alebo „prišiel by som oveľa, ak by som odišiel z tejto práce." Nasadia vám na ruky zlaté putá.

Nie je to však nič negatívne. Ak vás k práci nefixujú zlaté putá, ale skôr jednoduché, staršie putá, to bude skôr problém. Je to jasný dôkaz o tom, že nie ste v tom správnom vlaku. Vlakov je niekoľko, rýchlejšie aj pomalšie. Sú to vlastne rôzne druhy firiem, spoločností, v ktorých si dokážete vymeniť svoj čas a talent za peniaze.

Ak chcete získať príjem, ktorý vás posunie do sféry bohatých, aby ste sa mohli stať milionárom do štyridsiatky, potrebujete nasadnúť do rýchlovlaku Shinkansen, alebo TGV, či Yamanashi. Musí byť schopný ísť čo najrýchlejšie a mať na to aj dostatok energie.

Ale ako sa dostať na takýto vlak, keď na prvý pohľad sú všetky rovnaké? Dobrou nápovedou je preklepnutie rušňovodiča.

Správny vlak to znamená veľa peňazí, veľa ziskov a marží. Ak ten muž, ktorý sedí za "kormidlom", riadi spoločnosť, ale pred piatimi rokmi mal nehodu a jeho vlak sa vykoľajil, pričom všetko, čo si z tohto incidientu dokázal odniesť je opravený vrak, potom nie ste v tom správnom vlaku. Rušňovodič nie je správny chlapík na správnom mieste. Firmy či domácnosti žijú z tržieb. Tie ich dokážu postaviť na piedestál, ale aj poslať na druhý svet.

Nemá váš rušňovodič zo svojej pozície nedostatočný výhľad?  Vidí poriadne dopredu a vie správne predvídať situácie? Snaží sa váš šéf o expanziu? Zameriava sa na rast, dokonca na 10-násobok rastu?

Kým sa nenachádzate v kupé vlaku, ktorý dokáže generovať príjmy, nie ste na sedadle správnej spoločnosti s tým pravým rušňovodičom. Nemáte na rukách zlaté putá, ale tie staré hrdzavé, takmer nefunkčné. Ľahko si ich z rúk zosuniete. Ale to by nemal byť váš cieľ. Vaším cieľom nemusí byť výpoveď a snaha rozbehnúť vlastné podnikanie, lebo cítite, že práve teraz na to akosi dozrel čas. Týmto krokom by ste sa pravdepodobne dopracovali len k svojim vlastným putám. Určite budú lepšie ako tie staré, ale nebude to okamžite.

Rozmýšľajte, ak máte zaručený tok príjmov, v určitom okamihu, ak sa o to posnažíte, by sa vám malo v rámci spoločnosti podariť dosiahnuť osobný úspech. V takom okamihu si pre seba poviete: "asi by bolo smiešne  teraz odísť!" A budete mať pravdu.

Súvisiace články

Aktuálne správy