Bývalý kancelár Schröder na čele Rosneftu: Ročný plat 350 000 USD

, TASR;ČTK Foto: TASR/Š.Puškáš;AP

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder sa dnes stal prezidentom dozornej rady najväčšieho ruského ropného koncernu Rosnefť.

Po zvolení na dnešnom valnom zhromaždení akcionárov uviedol, že do kontrolného grémia chce priniesť svoje politické a ekonomické skúsenosti. Doteraz sa často diskutovalo, či má funkciu prijať. Schröder však podľa vlastných slov rád prijme svoju novú úlohu a bude podporovať záujmy firmy, povedal pre agentúru TASS.V Rosnefti vlastní štát väčšinový podiel.

Valná hromada ruského ropného koncernu Rosnefť schválila bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera do čela novej dozornej rady. Šéf spoločnosti Igor Sečin uviedol, že tento krok pomôže rozvoju ich podnikania v Európe.

„Je to známy a rešpektovaný európsky politik, bývalý nemecký kancelár, ktorý dôsledne presadzuje spoluprácu Nemecka, Európy a Ruska. Do dejín sa zapísal ako nemecký vodca najloajálnejší voči Rusku. Vďaka jeho úsiliu sa podarilo uzavrieť veľké obchody medzi oboma krajinami, presadzoval veľké projekty,“ povedal Sečin a dodal, že éra Schröderovej vlády viedla k rozkvetu nemeckej ekonomiky.

Západná Európa je pre Rusko kľúčovým partnerom, upozornil Sečin s tým, že Rosnefť sa stala najväčším dodávateľom ropy na nemecký trh, s objemom 22,5 milióna ton ročne.

Sám Schröder po hlasovaní poďakoval za dôveru. „Je to pre mňa veľká česť,“ a dodal, že napriek polemike sa rozhodol funkciu prijať, aby pomohol svojimi skúsenosťami z ekonomiky a politiky.

Schröder bol za spoluprácu a vrelé vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom už odmenený, krátko po odchode z vlády získal kreslo v spoločnosti Nord Stream.

V súčasnosti je v čele dozornej rady Rosněftu Putinov poradca Andrej Belousov. Schröderov postup niektorí nemeckí politici kritizujú, medzi nimi aj kancelárka Angela Merkelová. Kritikom Schröderovho chystaného kroku vadí predovšetkým to, že chce prijať post vo firme, ktorá kvôli ruskej anexii Krymu a účasť Ruska na konflikte na východnej Ukrajine čelí sankciám zo strany Európskej únie. Na Schrödera sa už počas predvolebného boja zniesla spŕška kritiky, keďže Rosnefť je od jesene 2014 na sankčnej listine EÚ. Niektorým sociálnym demokratom prekáža aj to, že ich bývalý predseda má ročne inkasovať 350 000 dolárov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy