Katalánski separatisti dotvárajú negatívny obraz eura

, CNBC Foto: SITA/AP

Euro dnes nevyzerá ako atraktívna voľba z krátkodobého hľadiska. Môže za to aj politická neistota v regiónoch na severovýchode Španielska.

"Ešte je príliš skoro niečo predpovedať ohľadom španielskej situácie, ale podobne ako nemecký výsledok, je to PR katastrofa, ktorej čelí Madrid aj  menšinová vláda premiéra Mariana Rajoya. Niet dôvodu na nákup eura, najmä z dlhodobejšieho hľadiska," povedal Stephen Gallo, menový stratég  Bank of Montreal pre CNBC.

Spoločná európska mena klesla voči americkému doláru o 0,6 percenta v čase, keď sa obchodníci obávali výsledku hlasovania o nezávislosti Katalánska. Nestabilita v Katalánsku je hlavným problémom štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny, keďže tento región prispieva približne 19 % do celkového hospodárskeho rastu Španielska.

Ale rovnako ako situácia v Španielsku, sa pod pohyb menového páru podpísali reči o potencionálnom jastrabý postoj ďalšieho predsedu amerického FEDu. Zároveň obchodníkov trápi aj výsledok nemeckých volieb, na základe ktorých sa pozícia kancelárky Angely Merkelovej oslabila. Merkelová je vnímaná ako kľúčová osobnosť v európskej politike a v súčasnosti rokuje s ostatnými politickými stranami o spôsobe vytvorenia novej koaličnej vlády. Vzhľadom na rozdielne postoje sa niektorí politickí experti obávajú, že do budúceho roka nová vláda funkčná nebude.

„V krátkodobom horizonte nevidím výrazný rastový potenciál pre euro,“ povedal Lothar Mentel, hlavný investičný manažér Tatton Investment Management pre televíziu CNBC, že v dlhodobejšom horizonte je euro naďalej dobrou stávkou. Aspoň pokiaľ prezident Donald Trump neuspeje so svojou daňovou reformou. „Ak ju presadí, bude potrebné opätovné prehodnotenie situácie," povedal.

Trumpove sľuby na prepracovanie daňového systému by mohli potlačiť dolár vyššie, a tým znehodnotiť euro. V súčasnosti však existujú obavy, že nedokáže získať dostatočnú podporu na úplné uskutočnenie týchto zmien. Politická neistota v Spojených štátoch oslabuje dolár. "V strednodobom horizonte máme slabší dolár,… avšak vzhľadom na súčet niekoľkých krátkodobých faktorov, ktoré sa ukazujú, budeme pravdepodobne ešte vyčkávať, kým urobíme krok začneme dolár predávať," povedal Gallo pre CNBC. Medzi tieto krátkodobé faktory, ktoré by sa mali odraziť aj na menovom páre, patria nejasné údaje o vývoji miezd kvôli poveternostným vplyvom, neistota ohľadom budúceho šéfa Fedu a debaty o potenciálnej 10 % repatriačnej dani pre americké firmy.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy