Odborníci očakávajú, že Bitcoin by mohol dokonca roka dosiahnuť 6000 dolárov

, CNBC Foto: thinkstock

Virtuálna mena Bitcoin by mohla narásť takmer o 40 percent a do konca roka dosiahnuť úroveň 6000 dolárov, ale podľa odborníkov, investori by sa mali pripraviť na ešte väčšiu volatilitu.

Tretí štvrťrok bol jedným z najúspešnejších pre Bitcoin. Nárast o viac ako 74 percent, a k tom zmeny  v oblasti regulácie aj vývoj technológie.

Rozdelenie
Bitcoin mal problémy s dlhou odozvou pri transakciách kvôli preťaženiu siete. Pre vyriešenie tohto problému sa virtuálna mena rozdelila na Bitcoin a novú menu Bitcoin cash. V rámci siete sa nasadila inovácia známa ako SegWit2X, ktorá by pomohla zvýšiť rýchlosť transakcií. Trhová kapitalizácia Bitcoinu je asi desaťkrát vyššia ako v prípade Bitcoin cash. Odkedy sa začalo začiatkom augusta  obchodovanie s Bitcoin cash, narástla hodnota kryptomeny na takmer 900 dolárov, následne však klesla na súčasných 402 dolárov, podľa Coinmarketcap.com.

Čína
Kedysi táto krajina predstavovala dominantný hnací motor pre cenu Bitcoinu. Ale regulačné orgány zakročili a v krajine zakázali takzvané počiatočné ponuky mincí (ICO), pri ktorých firmy získavajú peniaze prostredníctvom vydávania vlastných kryptomien. Čínske hlavné bitcoinové burzy OKCoin, Huobi a BTCChina zastavili obchodovanie so zákazníkmi na pevnine. Na začiatku štvrťroka čínsky jüan predstavoval približne 17 percent obchodov s Bitcoinmi v globálnom meradle. Podľa internetovej stránky CryptoCompare sa ale do konca štvrťroka prepadli na menej ako 3 percentá.

Japonsko
Opačný postup zvolilo Japonsko, Regulačné orgány zlegalizovali Bitcoin, maloobchodníci začali menu prijímať v rámci platieb. Minulý týždeň japonská agentúra pre finančné služby (FSA) oficiálne uznala 11 spoločností ako registrovaných burzových operátorov pe kryptomeny. Televízia CNBC uviedla, že veľké japonské banky sa snažia vytvoriť vlastnú digitálnu menu nazývanú J-Coin, s podporou veľkých inštitúcií.

V treťom štvrťroku sa podľa údajov CoinDesku sa Bitcoinu podarilo dosiahnuť najvyššiu úroveň v histórii, 5013,91 USD. K tomu jej dopomohla podpora regulátorov na niektorých trhoch, ako aj rastúci záujem inštitucionálnych investorov. "V priebehu roka sme predpovedali, že cena Bitcoinu prekročí 5000 dolárov a do konca roka bude bližšie k 6000. Táto predpoveď je v súčasnosti viac v súlade s trhovým sentimentom", povedal Thomas Glucksmann z Gatecoin. Zároveň ale varoval investorov, aby sa v novembri pripravili na väčšiu volatilitu. A to z dôvodu, že niektorí z Bitcoin komunity by mohli  odmietnuť SegWit2X. To by ale mohlo viesť k ďalšiemu rozdeleniu meny a potenciálne vytvoriť ďalšiu novú kryptomenu.

Charles Hayter zo stránky CryptoCompare prepovedá, že Bitcoin by sa do konca roka mohol prepadnúť na 5 000 dolárov, z dôvodu zvýšenej regulácie meny aj počiatočnej ponuky mincí (ICO).

"Najväčším cenovým katalyzátorom Bitcoinu je regulácia. Japonsko mu vdýchlo život. Až sa zahmlenie neistoty v iných jurisdikciách rozplynie, vyjasnenie regulácie prinesie so sebou pád ceny tejto kryptomeny," cituje Haytera televízia CNBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy