Bloomberg bojuje proti startupu, ktorý mu chce vyfúknuť lukratívny biznis na Wall Street

, FT;businessinsider Foto: SITA/AP

Bloomberg má svoje terminály na Wall Street všade. Ponúka svojim zákazníkom finančné údaje, vlastné spravodajstvo a obchodné funkcie v jednom balíku, za viac ako 20 000 dolárov ročne. Ako informoval Financial Times, o tieto príjmy môže ľahko prísť, startup Symphony má ponuku výhodnejšiu a navyše aj podporu od najväčších firiem na Wall Street.

Bloomberg mení taktiku, ponúka svojim zákazníkom možnosť chatovania ako samostatnú funkciu, len za 10 dolárov mesačne. Chat je na Wall Streete všadeprítomný nástroj, ktorý umožňuje obchodníkom vymieňať si informácie. Oddeliť ho od zvyšku ponuky terminálu je spôsob, ako si udržať zákazníkov, ktorí nepotrebujú celý balík a mohol by byť obzvlášť lákavý pre ľudí mimo samotnej obchodnej plochy. "Je to samostatný produkt, ktorý pokryje vnútorné komunikačné potreby našich klientov," cituju vyjadrenie Bloombergu  Business Insider.

Táto nová politika firmy predstavuje priamu hrozbu pre Symphony, ktorá za obdobnú službu pýta 20 dolárov mesačne. "Je to konkurenčná hrozba, pretože ponúka veľa pridanej hodnoty, ktorú Symphony nemá," povedal Spencer Mindlin z Aite Group.

Mnohí, ktorí sa postavali na stranu Symphony, vrátane Goldman Sachs, tak urobili kvôli tomu, aby vyvíjali tlak na monopol Bloombergu. Preto si firma vyslúžila prezývku "zabijak Bloombergu". Šéf Symphony sa ale snaží dostať do povedomia svoju firmu ako nástroj pre akúkoľvek oblasť podnikania, službu porovnáva so Slack a aplikáciou Microsoft O365.

Prvadou ale je, že Symphony spolupracuje s celým radom poskytovateľov údajov a správ, vrátane Dow Jones, IHS Markit a Thomson Reuters. Deutsche Bank v stredu uviedla, že "zverejní viac ako 150 000 riadkov kódu zo svojej ocenenej elektronickej platformy Autobahn " a integruje kód do Symphony.

Symphony v máji uviedla, že získala prostriedky vo výške 63 miliónov dolárov, čo navýšilo celkovú sumu rizikového kapitálu na 234 miliónov dolárov. Medzi podporovateľmi nájdeme napríklad Google, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan a niekoľko ďalších firiem z Wall Street, Symphony má trhovú hodnotu viac ako 1 miliardu dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy