Pokuty od EK: Globálne firmy musia zložiť miliardy, ktoré a koľko?

, quartz Foto: SITA/AP

Európska komisia nedávno rozhodla, že technologický gigant Amazon musí zaplatiť 250 miliónov eur kvôli nezákonnej dohode z roku 2003. Firma je tak najčerstvejším prírastkom v rámci rozhodnutí komisie pod vedením Margrethe Vestager.

Vestagerová sa zamerala na amerických technologických obrov, ktorým vytýka, že porušujú európske právo rôznymi kreatívnymi spôsobmi. Napríklad v Írsku Apple za daňovú dohoda vyrubila rekordnú pokutu vo výške 13 miliárd eur. Potom zistila, že spoločnosť Google neoprávnene uprednostňuje vo svojich výsledkoch vyhľadávania svoju vlastnú službu.  V júni dostala pokutu vo výške 2,4 miliárd eur.

Apple, Amazon a Google, rovnako ako Starbucks sa ocitli na zozname zákonodarcov ako bohaté americké firmy, ktoré súťažia s konkurenciou nekalým spôsobom. Ale to nie je všetko. Vestagerová sa postarala aj o masívne pokuty uložené švédskym výrobcom nákladných automobilov, japonským výrobcom batérií a francúzskym bankám.

Tu sú niektoré z najpozoruhodnejších rozhodnutí Komisie v oblasti daní a hospodárskej súťaže za ostatné dva roky

😉 Protimonopolný alebo kartelový prípad
💸 Daňové sankcie

 

💸 🇺🇸Amazon, 250 miliónov EUR, 4. októbra 2017: doplatenie daní z nelegálnej štátnej pomoci v Luxembursku.

😉 🇸🇪 Scania, 880 miliónov EUR, 27. septembra 2017: kartelová dohoda.

😉 🇺🇸 Google, 2,4 miliardy EUR, 27. júna 2017: uprednostnili vlastnú službu pri porovnávaní cien nákupov, za zneužitie dominantného postavenia svojho vyhľadávača na trhu.

😉 🇫🇷🇬🇧🇭🇰 Air France-KLM, British Airways, Cathay Pacific a ďalších osem leteckých spoločností, 776 miliónov EUR, 17. marca 2017: Pokuta za manipuláciu ceny nákladnej dopravy.

😉 🇯🇵 Panasonic, Sanyo a Sony, 166 miliónov EUR, 12 decembra 2016: pokuta za fixovanie ceny dobíjateľných lítium-iónových batérií.

😉 🇫🇷🇬🇧🇺🇸 Crédit Agricole, HSBC a JPMorgan Chase, 485 miliónov EUR, 7 decembra 2016: Pokuta za dohodu o výške úrokové sadzieb v eurách a nezákonné zdieľanie citlivých informácií.

💸 🇺🇸 Apple, 13 miliárd EUR, 30 augusta 2016: doplatenie dane z nezákonnej štátnej pomoci  Írska.

😉 🇩🇪🇸🇪🇳🇱 MAN, Volvo / Renault, Daimler, Iveco a DAF, 2,9 miliardy EUR, 19. júla 2016: Antitrustová pokuta za dohodu o cenách nákladných vozidiel a za prenose nákladov za emisie na zákazníka.

💸 🇧🇪🇧🇷🇬🇧🇩🇪➕ Anheuser-Busch InBev, BP, BASF a 32 ďalších firiem, približne 500 miliónov EUR, 11 januára 2016: doplatenie daní Belgicku za nezákonný nadmerný zisk.

💸 🇺🇸 Starbucks, približne 30 miliónov eur, 21. októbra 2015: doplatenie dane kvôli nelegálnej štátnej pomoci v Holandsku.

💸 🇮🇹 Fiat, približne 30 miliónov EUR, 21. októbra 2015: doplatenie dane kvôli nelegálnej štátnej pomoci v Luxembursku.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy