Ak by sa Katalánsku podarilo vyhlásiť nezávislosť, v jeho stopách by mohli ísť aj ďalší

, CNBC Foto: SITA/AP

V Európe nie je núdza o separatistické hnutia ktoré pozorne sledujú vývoj v severovýchodnom Španielsku. Od malých obcí až po celé regióny v Nemecku a Taliansku, kde neraz zohrávajú úlohu veľké jazykové, kultúrne a historické rozdiely.

"Príliš veľa krajín v Európskej únii má podobné problémy, vrátane Spojeného kráľovstva, Belgicka a Talianska, kde to nie je nič jedinečné," povedal Willem Buiter, hlavný ekonóm Citi, pre televíziu CNBC .

Talianske bohaté regióny Lombardia a Benátsko sa pripravujú na referendá 22. októbra, zamerané na získanie väčšej autonómie. Oba regióny majú silné separatistické hnutia, ktoré sú motivované predovšetkým odporom k tomu, že peniaze daňových poplatníkov sa vynakladajú na chudobnejší juh krajiny. Rovnako ako v prípade Katalánska a Španielska, ústavný súd v Taliansku zablokoval plány regiónov na usporiadanie referenda o nezávislosti.

Belgicko je krajina rozdelená medzi tri komunity, jazyky a regióny. Flámsko a flámska komunita sa nachádza na severe krajiny. Potom je tu hlavne francúzsky hovoriaci juh, známym ako Valónsko. Aby sa veci ešte viac skomplikovali, na ďalekom východe krajiny je nemecky hovoriaci región. Každý z týchto regiónov sa usiluje o nezávislosť.

Ďalší z regiónov  Španielska, ktorý so záujmom pozoruje udalosti v Katalánsku, je Baskicko, "autonómna komunita" situovaná na severnom pobreží Španielska. Rovnako ako Katalánsko, Baskicko má svoj vlastný jazyk a odlišnú kultúru. Na rozdiel od Katalánska má aj históriu násilného separatizmu s rôznymi teroristickými útokmi zo strany nacionalistickej separatistickej skupiny Eta. Hovorca najväčšej separatistickej strany regiónu – Baskickej národnej strany – nedávno povedal, že dúfa, že región bude môcť mať svoje vlastné referendum o nezávislosti rovnako ako Katalánsko.

Južné Tirolsko sa nachádza v severnej časti Talianska a je tiež známe ako Alto Adige, ale je výrazne netalianske, nemecký jazyk je prevládajúcim jazykom, pričom len asi štvrtina z 510 000 obyvateľov regiónu hovorí po taliansky. Napriek tomu, že je od roku 1972 autonómnou provinciou, čo jej dáva väčšiu úroveň sebaurčenia, by sa chcel región odtrhnúť od Talianska a zjednotiť sa s Rakúskom. Región bol súčasťou Rakúsko-Uhorska, ale po prvej svetovej vojne bol pripojený k Taliansku.

Ďalšia krajina, ktorá sa záujmom sleduje vývoj okolo katalánskeho referenda je Škótsko. Napriek tomu, že v roku 2014 mali vlastné referendum o nezávislosti, v ktorom 55 percent voličov rozhodlo o o tom, že krajina zostane súčasťou Veľkej Británie, škótska národná strana (SNP) by rada videla ďalšie hlasovanie. Nebude to jednoduché. Strana SNP prišla po tohtoročných voľbách o množstvo stoličiek a politickí analytici vnímajú tieto straty ako znamenie toho, že škótsky voliči majú len malý záujem o vypísanie ďalšieho referenda s rovnakou otázkou,k aké tu bolo len nedávno, v roku 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy