Bitcoin je zábava pre šialencov: Najväčšia bublina je skvelá príležitosť

, Bloomberg Foto: YT/bloomberg;SITA/AP

Názory sa rôznia. Kým jeden tábor varuje pred nafukujúcou sa bublinou a radí nenaletieť, druhý hovorí o významnej investičnej príležitosti. No a potom sú tu ešte takí, ktorí sú presvedčení o riziku, ale napriek tomu do kryptomien investujú. A nemálo.

Šéf JPMorgan, Jamie Dimon, je z tábora, ktorý má negatívny postoj k bitcoinom a kryptomenám všeobecne. Označuje ich za  "podvod, ktorý využívajú vrahovia drogoví díleri. A že každého zamestnanca, ktorý bude obchodovať s Bitcoinom, okamžite vyhodí." Na základe jeho vyjadrení klesla hodnota Bitcoinu pod 4 tisícky USD. Dimon čelil za to veľkej vlne kritiky.

Aké ale bolo prekvapenie kritikov, keď sa objavil tweet zobrazujúci screenshot, že brokerská spoločnosť JPMorgan Securities patrí k najväčším kupcom investičného nástroja Bitcoin XBT, ETN naviazaného na Bitcoin obchodovaného na burze Nordnet. Okamžite sa začalo špekulovať o tom, či JPMorgan zámerne nechcela zraziť cenu, aby mohla nakúpiť Bitcoiny. Samotná banka niečo také odmietla s tým, že šlo o nákup pre klienta JPMorgan, ktorý len využil brokera JPMorgan Securities.

Ďalším príkladom nejednoznačného postoja z perspektívy Bitcoinov je bývalý manažér hedžového fondu zo spoločnosti Fortress Investment Group, Michael Novogratz. Bývalý preto, že musel svoj post opustiť, lebo nedokázal investorom zaistiť sľubované výnosy. V jednom z rozhovorov pre agentúru Bloomberg sa vyjadril, že "ide o najväčšiu bublinu nášho života", pričom trh s kryptomenami prirovnal k Divokému západu, ktorému chýba regulácia a kde nové kryptomeny neraz končia ako podvod. Zároveň ale plánuje otvoriť fond, ktorý bude investovať práve do kryptomien, počiatočných ponúk mincí (ICO) a ostatných pridružených aktív. Jeho Galaxy Digital Assets Fund by mal spravovať okolo 500 miliónov USD a sám Novogratz chce doň vložiť 150 miliónov. Tvrdí, že sa ceny kryptomien vyhupnú ďaleko nad úrovne, na akých by mali byť, na čom sa podľa neho dá pekne zarobiť. Novogratz dokonca prezradil, že predal Bitcoin za 5 tisíc USD a chystá sa ho opäť nakúpiť, keď cena klesne na tri tisícky.

"Keď ste v tom dobrí a ste ako traderi dostatočne šialení, je to celkom zábavné," povedal Novogratz, ktorý sa stal fanúšikom kryptomien pred dvoma rokmi. Investoval 500 tisíc USD do etherea, jedna jednotka ho stála menej než dolár. Po návrate z dovolenky o niekoľko týždňov neskôr zistil, že cena vzrástla na viac než päťnásobok a preto nakúpil ďalšie. Tento rok predal kryptomeny so ziskom 250 miliónov USD, čo považuje za najlepší obchod svojho života. Šancu vidí predovšetkým vo veľkej volatilite a riziku. "V mnohých smeroch ide o trh ako každý iný. Ovplyvňujú ho strach a chamtivosť rovnako, ako v prípade indonézskej rupie, či páru USD/JPY alebo v prípade štátnych dlhopisov. Ide o prehnané reakcie kvôli menšej likvidite a tomu, že nemôžete shortovať," vysvetľuje Novogratz.

Investičné bubliny sú podľa Novogratza bežné a vznikajú práve na trhoch s nástrojmi, ktoré menia naše životy. "Bubliny sa vyskytujú v oblastiach, ktoré zásadne menia to, ako žijeme. Napríklad železniční bublina, kedy vlaky prekopali spôsob života. Internetová bublina to isté," uzavrel špekulant Novogratz.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy