Odchádzajúci nemecký minister financií: Ďalšia globálna finančná kríza vznikne z novej bubliny

, Financial Times Foto: TASR/AP

Schäuble, ktorý v novej nemeckej vláde prijal post hovorcu Bundestagu, varoval pred novými bublinami, ktoré by sa mohli už čoskoro objaviť po tom, čo centrálne banky natlačili na finančné trhy bilióny dolárov.

Nesplácané pôžičky a zvyšujúce sa úrovne globálneho dlhu. To sú dva faktory, ktoré by mohli prerásť do ďalšej celosvetovej finančnej krízy, povedal nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pre Financial Times. "Ekonómovia po celom svete sa obávajú zvýšených rizík vyplývajúcich z akumulácie čoraz väčšej likvidity a rastu verejného a súkromného dlhu … aj ja mám rovnaké obavy," povedal.

Nemecký minister financií tiež povedal, že je znepokojený potenciálnou slabosťou v eurozóne a upozornil na riziká pre stabilitu v eurozóne, najmä tie, ktoré predstavujú bankové súvahy, ktoré sú zaťažené po krízovým dedičstvom zlyhaných úverov.

Schäuble vyjadril svoje znepokojenie nad globálnym hospodárstvom pred posledným stretnutím euroskupiny v Luxemburgu, kde sa stretnú šéfovia financií zo všetkých krajín eurozóny. Schäuble sa ho v pondelok zúčastní posledný raz. Snaží sa ubezpečiť spojencov Nemecka, že prekvapujúci úspech AfD nijako neovplyvní záväzok krajiny k liberálnej demokracii. "Neexistuje žiadna šanca, že by sa Nemecko vrátilo k nacionalizmu," povedal. Voliči AfD boli nespokojní, cítili hnev v súvislosti s vnímanou nespravodlivosťou a obavami, ako svet mení. "Ale nie je dôvod domnievať sa, že demokracia a zákona sú v nebezpečenstve, väčšie nebezpečenstvo je podpora vytvárania nových bublín".

Schäubleho názory sú rovnaké ako Banka pre medzinárodné platby, ktorá dlhodobo tvrdí, že agresívne uvoľňovanie peňazí zo strany centrálnych bánk podnecuje bubliny v cenách aktív. BIS minulý mesiac upozornila, že svet sa tak zvykol na lacný úver, že vyššie úrokové sadzby by mohli byť prekážkou pre globálne oživenie hospodárstva.

Súčasný hospodársky rozmach Nemecka s rastúcim domácim dopytom a investíciami a s najnižšou mierou nezamestnanosti od znovuzjednotenia dáva za pravdu hospodárskej politike, ktorá uprednostňuje "dodržiavanie pravidiel" a vyhýbanie sa schodkom. Pod Schäubleho dohľadom má krajina od roku 2014 vyrovnaný rozpočet.

"Veľká Británia sa vždy bavila o kapitalistickom projekte v Rýne," čo je podľa Schäubleho "v rozpore s nemeckým konsenzom riadeným modelom sociálneho trhu s angloamerickými voľnými trhmi a dereguláciou."

Schäuble je proeurópskym politikom, v administratíve kancelárky Angely Merkelovej, kde sa do pamäti zapísal najmä za svoje zručnosti v obhajovaní  výhod eura a hlbšej európskej integrácie pred často skeptickou nemeckou verejnosťou. Bol kľúčovým hráčom pri politickej reakcii kontinentu na dlhovú krízu eurozóny. Zatiaľ čo ako proeurópsky zástanca viedol jednu z najväčších svetových ekonomík za ostatných osem rokov, v krajinách, ako je Grécko, bol v pozícii architekta úsporných opatrení. Nikto v súčasnosti nemá politické skúsenosti na to, aby dokázal Schäubleho nahradiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy