Ruská centrálna banka zakáže stránky, ktoré ponúkajú kryptomeny

, ČTK Foto: SITA/AP

Ruská centrálna banka sa chystá zablokovať stránky, ktoré ponúkajú kryptomeny, ako je Bitcoin. Digitálne meny považuje za pochybné a príliš rizikové finanční nástroje. Podľa agentúry Reuters to počas konferencie o finančných derivátoch povedal viceguvernér banky Sergej Švecov.

Ruské finančné inštitúcie najskôr kryptomeny považovali rovnako ako iné druhy peňazí, ktoré nevydávajú štáty, za nelegálne. Tvrdili, že by sa používali na pranie špinavých peňazí. Neskôr ale rozmáhajúci sa globálny trh s kryptomenami akceptovali. Chceli ale buď kontrolovať ich obrat, alebo im obmedziť prístup na klasický finančný trh.

Podľa Švecova sa centrálna banka nemôže len prizerať a sprístupniť tým pochybné finančné nástroje drobným investorom, ako sú domácnosti. Banka údajne vníma nárast záujmu o kryptomeny, pretože ich nákup sľubuje vysoké výnosy. S takýmito investíciami sa ale podľa Švecova spája príliš vysoké  riziko.

Najznámejšia kryptomena Bitcoin se aktuálne predává za 4807 amerických dolárov, pri svojom vzniku v roku 2010 stál Bitcoin menej než jeden dolár. Bitcoin reagoval na vyhlásenie Švecova prepadom, hodnota kryptomeny poklesla o 600 dolárov, teda asi o 15-percent. Stačila hodinka na to, aby túto stratu takmer úplne vyrovnal.

Tvrdý postoj k Bitcoinu zaujala aj čínska vláda. V polovici septembra nariadila niektorým kryptomenovým burzám zastaviť obchodovanie. Naopak japonská vláda v marci Bitcoin uznala za zákonné platidlo. Európska centrálna banka tiež chystá reguláciu kryptomien.

Súvisiace články

Aktuálne správy