Ako zvrátiť neblahý trend pôrodnosti: Startup, ktorý sa snaží zastaviť biologické hodiny

, CNBC Foto: TASR/AP

Nie je to žiadna novinka, že čoraz viac žien odkladá rolu matku na neskôr. Čo je však nové, sú technologické možnosti dostupné pre potenciálneho rodiča. Teda aspoň pre toho s dostatočnými prostriedkami.

Plánované rodičovstvo sa posúva, ľudia sa rozhodli, že budú mať potomkov neskôr. Odkladajú rodičovské povinnosti, až zistia, že už nemôžu mať deti. Svetová zdravotnícka organizácia deklarovala neplodnosť za tretiu najzávažnejšiu chorobu sveta v 21. storočí, vyššie sa umiestnila  len rakovina a kardiovaskulárne ochorenia.

Podnikateľ Martin Varsavsky založil 200 miliónový startup, ktorý sa snaží obísť biologickú realitu. "Máme problém, že keď sme plodní, nie sme na rodičovstvo pripravení a keď sme pripravení, už nie sme plodní," cituje Varsavskeho televízia CNBC.

Pri myšlienke zamerania sa startupu vychádzal z vlastných skúseností. So svojou manželkou Ninou sa snažil o dieťa vo veku 31 rokov, to ho priviedlo k založeniu Prelude Fertility, jeho ôsmej firmy. Varsavsky preskočil z podnikania na technologický startup. Dúfa, že sa mu podarí rozšíriť možnosti pre rodičov, ktorí už dlhšioe čakajú na to, aby sa im narodilo dieťa.

Varsavskemu sa sen o ´dalšom otcovstve splnil, začiatkom tohto roka sa mu narodilo tretie dieťa. Faktom ale zostáva, že asi jedna tretina všetkých párov, v ktorých je žena staršia ako 35 rokov, má problémy s plodnosťou. Aj vek muža môže v tomto smere zohrávať úlohu. U viac ako jednej tretiny párov, ktoré sa márne snažili o dieťa, hrá rovnako úlohu mužský ako aj ženský faktor. Varsavsky považuje súčasnú mieru zlyhania za neprijateľnú. "Myslím, že nechceme lietať s leteckými spoločnosťami, ktorej tretina lietadiel spadne, nechceme šoférovať autá, ktoré sú tretinu času pokazené, a teraz sa musíme uspokojiť s tretinou zlyhaní pri najdôležitejšej veci v našom živote, čo je založenie si rodiny," hovorí.

Prelude nie je jedinečný pri hľadaní riešenia v oblasti reprodukčných technológií. Množstvo kliník pre umelé oplodnenie ponúka možnosť oplodnenia in vitro, podobne ako rastie počet ponúk na zmrazenie vajíčka, pretože táto prax už nie je považovaná za "experiment". Startup sa snaží rozvíjať sa v rastúcom priemysle založenom na neplodnosti tým, že vytvorí sieť kontaktných miest pre pacientov. Namiesto ponuky hormonálnych injekcií, zmrazovania a skladovania vajíčok, sa spoločnosť snaží ponúknuť celý reprodukčný balík, ktorý vyvrcholí zdravým embryom. To by malo pomôcť minimalizovať pravdepodobnosť komplikácií, ktoré môžu vzniknúť pri tradičnom mimomaternicovom oplodnení.

Varsavsky si uvedomil, že najrýchlejší spôsob, ako dosiahnuť svoj cieľ, bude využiť 200 miliónov dolárov získaných od súkromného kapitálového fondu Lee Equity, na nakúp už vybavených kliník po celých USA, ako prvú kúpil najväčšiu MyEggBank North America.

Niektoré firmy, najmä tie zo sektora technológií, začali ponúkať preplácanie vybraných reprodukčných služieb. Apple a Facebook boli medzi prvými, v roku 2014 ponúkli až 20 000 dolárov pre zamestnankyne, ktoré si nechali zmraziť vajíčka. Ďalšie spoločnosti, ako Intel a Yahoo, ich nasledovali, až kým kritici nezačali spochybňovať skutočné posolstvo tohto kroku voči zamestnancom. Stále však zostáva väčšina mladých žien, ktoré nemajú poistenie na pokrytie nákladov na zamrazenie vajíčok, alebo im zamestnávateľ nič neprepláca.

"Ak ste sa dostali do tohto biznisu, je to o zdieľaní osvedčených postupov, aby ste v priebehu času vo výsledkoch skutočne zlepšili," vysvetľuje CEO spoločnosti Prelude Susan Hertzbergová. Hovorí, že "dvojciferný" počet zákaziek je len začiatok. Firma sa chce zamerať na mladšie ženy z generácie mileniáliek. Mrazenie vajíčok je v ostatných rokoch čoraz populárnejšie, údaje naznačujú, že najmä u žien vo veku okolo 30 rokov. V neskoršom veku už klesá podiel vajíčok vhodných na oplodnenie, preto rastie miera neúspešných pokusov o otehotnenie. To čo je ale podľa Hertzbergovej problém, je presvedčiť mladé ženy vo veku 20 rokov, že zmrazenie ich vajíčok má zmysel. Postup je to celkom drahý, v USA okolo 10 000 dolárov za výber a 500 dolárov ročne za skladovanie. Hertzbergová však hovorí, že trh si otestovali a vidia potenciálny dopyt po ich službách.

"Je to dvojsečná zbraň. I keď ide o skvelú technológiu, nechceme, aby sa ženy spoliehali na to, že vďaka zmrazovaniu ich vajíčok budú mať nakoniec presne toľko detí, ako si naplánujú," myslí si prezident SART- Spoločnosti pre asistovanú reprodukciu Dr. Kevin Doody. Odvoláva sa pri tom na údaje z takmer 95 percent kliník z oblasti umelého oplodnenia v USA. Šanca, že zo zmrazeného vajíčka bude nakoniec pôrod je zvyčajne v tom najlepšom prípade 50 na 50. Ale u mladších žien môže byť šanca väčšia. To by ichvšak museli Varsavsky a ostatní z fachu presvedčiť, aby sa nad zmrazením zamysleli. Startup Prelude sa im snaží poslať jasnú správu. "Nikdy to nebude jednoduchšie, rýchlejšie a lacnejšie, aby ste si zachovali svoje možnosti plodnosti, ako keď máte dvadsať rokov."

Súvisiace články

Aktuálne správy