Bitcoin na novom rekorde: Pomohli špekulácie, že Čína môže odvolať zákaz

, CNBC Foto: thinkstock

Bitcoin zaznamenal nový rekord vďaka rastúcim záujmom investorov, cenová hladina dosiahla 5144,97 USD, podľa údajov z internetovej stránky Coindesk. Doterajší vrchol bol 5013.91 USD z 2. septembra tohto roka.

Zdá sa, že investori prehliadajú množstvo negatívnych správ od regulačných orgánov v súvislosti s kryptomenou. Kurz Bitcoinu je v porovnaní s oficiálnymi menami veľmi rozkolísaný a ľahko podlieha špekuláciám. Na rozdiel od bežných mien nemá žiadnu skutočnú oporu v podobe ekonomiky, na ktorú by bol naviazaný.

Minulý mesiac čínski regulátori zakázali prevádzku niektorým bitcoionovým burzám, vláda tiež zakázala počiatočné ponuky mincí (ICO), čo je spôsob, ako sa vydávaním vlastných mien dokážu  startupy dostať ku kapitálu.

V posledných dňoch sa však objavili správy, že obchodovanie s kryptomenami by sa mohlo v druhej  najväčšej ekonomike na svete obnoviť. Správa spoločnosti Cryptocoinnews.com, citujúca čínsku štátnu agentúru Xinhua, uviedla, že obchodovanie s Bitcoinom bude pravdepodobne pokračovať. Avšak s väčšou reguláciou, čo by mohlo zahŕňať nové nariadenia o udeľovaní licencií a boja proti praniu špinavých peňazí. "Špekulanti zareagovali, býčí postoj pri kryptomene vychádza z očakávania opätovného začlenenia Číny do globálneho trhu s kryptomenami," povedal Aurelien Menant, generálny riaditeľ Gatecoin.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok uviedol, že "ten kto nakupuje kryptomeny by sa mohol zapliesť do nezákonných aktivít", uviedla agentúra Reuters. Ruská centrálna banka tiež uviedla, že zablokuje webové stránky, ktoré ponúkajú kryptomeny. Súčasne aj niektorí firemní lídri sa vyjadrili negatívne o Bitcoinoch. Generálny riaditeľ JPMorgan Chase Jamie Dimon kryptomenu nedávno označil za "podvod".

"Býk je späť na trhu," povedal Charlie Hayter z internetovej stránky CryptoCompare."Pozitívny sentiment vedie k dlhým pozíciám." Pomohla nielen zvyšujúca sa podpora od veľkých inštitúcií, ako je Goldman Sachs, ktorý skúma možnosti obchodovania s Bitcoinmi, ale aj ďalšie rozdelenie z ktorého by vzišla ďalšia nová mena, tentoraz  zvaná "Bitcoin Gold". Niektorí ľudia, ktorí vlastnia Bitcoiny, by sa tak dostali k Bitcoin Gold v podstate "zadarmo". "Toto delenie povzbudzuje býčiu pozíciu, keďže obchodníci sa tešia že by už v novembri mohli získať ďalšie peniaze za nič," povedal Menant.

Súvisiace články

Aktuálne správy