Draghi: Pozor na oceňovanie komerčných nehnuteľností, v akciách a dlhopisoch žiadne známky bublín

, CNBC Foto: SITA/AP

Podľa prezidenta Európskej centrálnej banky sú ceny komerčných nehnuteľností v eurozóne deformované, ale na širších európskych trhoch nie sú príznaky bublín. Ako povedal na tlačovej konferencii na výročnom stretnutí MMF vo Washingtone, Draghi nevidí dôkaz o tom, že akcie alebo dlhopisy sú v Európe predražené.

"Aby som to ujasnil, myslím, že ľudia sú presvedčení, že akcie aj dlhopisy môžu ísť smerom hore aj dole. Nemyslím si, že tu máme bublinu. Sektor komerčných nehnuteľností ale zdá byť mierne nadhodnotený,“ povedal Draghi.

Makroprudenciálna politika, nie vyššie úrokové sadzby, je najlepšou odpoveďou na zvýšené ceny komerčných nehnuteľností, povedal Draghi s tým, že ECB spolu s národnými centrálnymi bankami "monitoruje" trh. "Nechceli by sme urobiť nesprávne rozhodnutie s cieľom opraviť jeden konkrétny trh. To, čo chceme urobiť, je vytvoriť makroprudenciálne politiky a rámce, ktoré by dokázali zvládnuť tieto skutočnosti."

V porovnaní s historickými priemermi, Draghi uviedol, že nevidí situáciu na trhu nehnuteľností  na bývanie ako "obzvlášť znepokojujúcu". Povedal, že vyššie ceny bytov vo veľkých mestách neboli sprevádzané zvyšujúcim sa dlhom

Súvisiace články

Aktuálne správy