Ukrytý v horách: Pozrite si tajný švajčiarsky bunker, kde si milionári ukrývajú svoje bitcoiny

, quartz Foto: YT/Deltalis

V horách neďaleko Vierwaldstattského jazera je v podzemí vojenský bunker. Dnes slúži ako dátové centrum, alebo ako pevnosť s trezormi, kde si majetná klientela ukrýva svoje bitcoinové bohatstvo.

Opustíte diaľnicu a dostávate sa na vedľajšiu cestu v okolí ktorej sa pasú kravy. Vidiecka idylka bez turistov. O pár minút neskôr sa už dostávate na úpätie hory pred 3 metrovú bránu. Presná poloha je samozrejme tajná a prístup je obmedzený bezpečnostnými opatreniami.

Je zvláštne hovoriť v prípade virtuálnej meny o fyzickom skladovaní. Poznáte to z filmov, príbehy hackerov, ktorí si dokážu nájsť cestu aj na tie najlepšie zabezpečené účty. Je preto iróniou, že metódy, aké sa používajú v bankovníctve, musia byť použité aj na bezpečné uskladnenie kryptomien.

Toto úložisko ale neslúži na ukladanie skutočných bitcoinov, sú tu pod dohľadom odložené súkromné ​​kryptografické kľúče. Tieto kľúče tvoria dvojicu s konkrétnymi verejnými kľúčmi na prístup k bilancii mincí uložených v bitcoinovej sieti. Získanie neoprávneného prístupu k súkromnému kľúču inej osoby je podobné, ako keby ste ju obrali o tehličky zlata. Ak niekto získa súkromný kľúč, neexistuje spôsob, ako vrátiť finančné prostriedky alebo požadovať navrátenie peňazí. To je dôvod, prečo firma ako Xapo, ktorá si prenajíma časť bunkru vo  Švajčiarsku, predstavuje zaujímavý cieľ pre hackerov, a prečo si vyžaduje úroveň bezpečnosti hraničiacu s paranojou.

Za betónovou fasádou vyčnievajúcou z hory je vchod do bunkra. V hale sa musíte identifikovať, tak ako v každej administratívnej budove. Ale okrem toho si vás ešte vyfotia a doberú odtlačky prstov. Potom prejdete do medzimiestnosti o veľkosti telefónnej búdky. Vo valci vyrobenom z nepriestrelného skla zotrváte dovtedy, kým operátor neotvorí dvere na opačnej strane.

Po vypustení z valca dostanete identifikačnú kartu návštevníka a čaká vás niekoľko oceľových dverí za ktorými vedie asi 100 metrov dlhá chodba vytesaná do žulového masívu. Na konci chodby sú dvoje červené oceľové dvere, ktoré masívnosťou napovedajú, že by im nerobil problém ani jadrový výbuch. Kvôli hmotnosti je s nimi náročná manipulácia, musíte správne uchopiť rukoväť a využiť hybnosť tela. Dvere sa ale na každú noc zatvárajú.

Vo vnútri bunkra je obrovské dátové centrum rozložené na 15 tisícoch metroch štvorcových. Serverové racky aké používajú banky, a vlastne asi každý, kto vyžaduje zabezpečené spracovanie dát, sú uložené 320 metrov pod úrovňou zeme. Švajčiarska armáda to tu upravila v roku 1947, počas studenej vojny bunker slúžil ako tajné ústredie armády, informovala agentúra Agence-France Presse. Steny  v interiéroch sú plné podrobných máp, spoločne so starodávnou rádiovou technikou odkrývajú stopy vojenskej minulosti.

Xapo má svoju časť dátového centra. Ultrabezpečnú. Opäť musíte prejsť valcom aby ste zostali stáť pred bielymi dverami bez výplne. Vo vnútri je priestor o veľkosti šatníka s chladiacou jednotkou a opäť ďalšie dvere. Čo je za nimi videl len málokto.

Carlos Rienzi, je vedúci bezpečnosti v Xapo, to on navrhol trezor aj bezpečnostné protokoly, akými sa tu riadia. Jednou z podmienok bolo, aby bola zabezpečená ochrana pred útokmi "dobre financovaných teroristických skupín alebo hackerov".

Rienzi opisuje, že za dverami je „chladná miestnosť", obohnaná oceľovými doskami, aby sa vytvorila Faradayova klietka, bariéra, ktorá má chrániť pred možným útokom vyvolaným elektromagnetickým impulzom. Ten by dokázal vymazať dáta a teda poškodiť kľúče uložené v miestnosti. Pre digitálne aktíva ako je bitcoin, už hrubé steny a utajené miesto nestačia. Musí byť zabezpečený aj štít proti neviditeľným spôsobom útokov.

Nikto, dokonca ani operátor, nemá oprávnenie vstúpiť do chladnej miestnosti. Dvere sú zapečatené páskou, aká sa používa políciou na zabezpečenie miesta zločinu. Ak by niekto s dverami manipuloval, bolo by to pri pohľade na pásku evidentné. V chladnej miestnosť je umiestnený hardvér, ktorý nemá možnosť pripojenia na internet. Ten sa používa na podpis bitcoinových transakcií. Podpísanie transakcie je offline. Prevádzkovateľ pristupuje k tomuto hardvéru pomocou "špeciálnej kabeláže" a odosiela šifrované dáta do hardvéru na podpisovanie. A napokon pred schválením transakcie je potrebné mať k dispozícii ďalšie dva podpisy z dvoch ďalších trezoroch umiestnených na samostatných kontinentoch.

Rienzi pripúšťa, že útoky hrozia 24 hodín denne a 7 dní v týždni. "Toto nie je pretek, je to šachová partia. Musíte premýšľať o ďalšom pohybe súpera. Nikdy si nemôžete oddýchnuť."
 

Súvisiace články

Aktuálne správy